Fotobalk Titelbalk

27 april 2020

Op waarneming worden de bijzondere meldingen nog steeds stilgehouden om zo geen oploop te creƫren. Gelukkig zijn er ook nog genoeg 'gewone' soorten die ik nog nooit gezien heb. Twee daarvan zijn de Dwergmeeuw en het Bokje. Op de Reeuwijksche Plassen werden al een aantal dagen meerdere Dwergmeeuwen gemeld met foto. Voor mij voldoende zekerheid om in de auto te stappen en richting Gouda te rijden.

Dwergmeeuw
Dwergmeeuw
Dwergmeeuw
Dwergmeeuw
Dwergmeeuw
Dwergmeeuw
Dwergmeeuw
Dwergmeeuw

Bij de plassen aangekomen duurde het niet lang voor ik ze zag. Het was leuk om te zien hoe ze steeds vliegend water leken te drinken. Ik las later dat ze op die manier insecten van het wateroppervlak vangen. De lucht was mooi blauw en het was heerlijk weer. Ondanks deze omstandigheden vond ik het nog knap lastig om goede foto's van ze te maken. Het zijn niet voor niets Dwergmeeuwen en het contrast van zwart en wit helpt ook niet mee. Wel vloog er opeens een Zwarte Stern door het beeld. Leuk extraatje.

Geoorde Fuut
Geoorde Fuut
Geoorde Fuut
Geoorde Fuut
Zwarte Stern
Rietzanger
Rietzanger
Visdief

Van voorbij lopende vogelaars hoorde ik dat ze net een setje Geoorde Futen gezien hadden onder de kant. Wat een prachtige beesten zijn dat zeg! De website van de vogelbescherming beschrijft ze als volgt: In prachtkleed kop, hals en bovenzijde zwart. Waaier van goudgele pluimen achter rood oog. Kruinveren iets verlengd. Flanken kastanjebruin, onderkant wit. Ik kan het niet beter verwoorden. De Rietzangers naast het pad zaten zich ook uit te sloven en lieten zich door mij niet afschrikken. De Visdief met bijpassend afzetlint vond ik vooral een leuke foto.

Bokje
Bokje

Hierna door naar Berkel en Rodenrijs. Vanaf daar al meerdere keren een waarneming van een Bokje met foto's. Het Bokje is een kleine Snip en is supergoed gecamoufleerd. De kans om er een te zien is dan ook klein. Een beetje geluk moet je hebben en toen ik op de plek aankwam was hij juist goed te zien. Ik kon een paar bewijsplaatjes maken waarna hij al hoppend in de vegetatie verdween. Lekker dagje zo. Twee nieuwe soorten erbij en de teller inmiddels op 280.