Fotobalk Titelbalk

11 januari 2020

De Buidelmees. Ik vind ze prachtig. Moeilijk om te vinden ook. Waar ik ze in 2018 na vier pogingen nog niet gezien had, ging het me vandaag een stuk beter af. Het kon ook niet missen waar ik moest zijn. Het was aanschuiven bij een groep van ongeveer 40 vogelaars. In Berkel en Rodenrijs werden namelijk al enkele dagen drie Buidelmezen gemeld en kennelijk was het voor meer mensen een gewilde soort. Toen men ze kennelijk zag, was het eerste dat mij opviel, dat er allemaal witte plukken lisdodde naar beneden kwamen vallen. Toen ik nog een goed keek zag ik dat de lisdodde stukje voor stukje leeg geplukt werd door een Buidelmeesje.

Buidelmees
Buidelmees
Buidelmees
Buidelmees

Behendig zat hij tussen de pluizen te vroeten, opzoek naar wat zaden. Kort hierop zag ik ook de andere twee Buidelmezen verschijnen. Ze waren alledrie geheel niet schuw en lieten zich van hun beste kant zien. Eindelijk kon ik ik deze typische soort dan ook toevoegen aan mijn lijstje. Hierna besloot ik door te rijden richting Schiedam.

Buidelmees
Buidelmees
Noordse Kauw
Noordse Kauw

Daar werd al enkele dagen een ongeringde en waarschijnlijk wilde Ross'Gans gemeld. In Nederland een zeldzame verschijning. Op de plek waar hij de dag ervoor, voor het laatst gezien was trof, ik hem niet aan. Wel werd mijn aandacht getrokken door een afwijkende Kauw. Ik zag dat hij een lichte streep in zijn nek had. Dit past bij een ondersoort, namelijk de Noordse Kauw. Na invoeren op waarneming, bleek het inderdaad een Noorse Kauw te zijn.

Ross' Gans
Ross' Gans
Ross' Gans
Ross' Gans

Een zeldzaamheid als de Ross' gans, trekt altijd meer vogelaars. Hierdoor werd hij al gauw gespot in een weiland verderop. Ondanks de afstand kon ik toch duidelijk de kenmerken van deze soort zien. De Ross' gans is een kleine witte gans met zwarte vleugelpunten. Hij lijkt op de Sneeuwgans maar heeft een kleinere kortere hals en een kleinere snavel zonder zwarte snijrand. Wederom een nieuwe soort.

Roek
Roek
Roek
Roek

Op de weg terug naar huis zag ik bij Heenvliet een aantal Roeken in het veld zitten. Ik weet dat ze daar vaker zitten en had me al heel vaak voorgenomen om ze weer eens op de foto te zetten. Echt knap zijn ze niet met die grote kale snavel maar toch hebben ze ook wel iets moois. Ik vond het in ieder geval een mooie afsluiter van een geweldige dag.