Fotobalk Titelbalk

29 september 2016

Vandaag kwam het er eindelijk eens van, om in Meijendel te gaan kijken. Meijendel is een uitgestrekt duin- en natuurgebied ten westen van Wassenaar en is tevens een waterwingebied. Dit gebied stond al lang op mijn verlanglijstje. Dit mede omdat er vaak Krooneenden, Glanskoppen en Kruisbekken gemeld worden. Ondanks het druilerige weer, reed ik samen met een vriend en vol goede moed richting Wassenaar. Het gebied maakte zijn goede reputatie zeker waar. Overal vlogen vogels rond. We zagen vooral veel mezen en spechten. Door het sombere weer was het lastig om goede foto's te maken. Wel was het heerlijk, om rustig door de bossen te struinen. Vanachter een kijkscherm bij het Sparregat, kon ik wat foto's maken van een jagende Fuut. Helaas waren de eerder gemelde Krooneenden hier niet aanwezig.

Fuut
Fuut
Fuut

Na nog eens op Waarneming gekeken te hebben, besloten we richting de duinen en zee te lopen. Onderweg kwamen we nog langs het ringstation. In het waterbasin achter het ringstation zagen we nog drie Dodaars die zich probeerde te verstoppen tussen het wier. Toen we bij de duinrand aangekomen waren, zagen we in een van de grote meren van de Helmduinen, onze eerste Krooneenden zwemmen. Helaas zaten ze op grote afstand. Na snel wat foto's gemaakt te hebben, stonden we te bedenken hoe we dichterbij konden komen. In ons enthousiasme hadden we helemaal gemist dat achter ons nog een meer was waarin heel veel Krooneenden rondzwommen. Deze zwommen wel dichtbij en zodoende klikten de fotocamera's er lustig op los. Voor mij een nieuwe soort welke al langere tijd op mijn lijstje stond.

Krooneend
Krooneend
Krooneend
Krooneend
Krooneend
Krooneend

Op de weg terug richting auto, kwam er nog een Sperwer laag overvliegen. Eenmaal terug tussen de naaldbomen, waren er weer volop mezen te zien. Van een van deze mezen kon ik een aantal foto's maken. Het zwarte kapje en de niet breed uitlopende kinvlek deden mij concluderen dat het een Glanskop betrof. Voor mij wederom een nieuwe soort, welke in de buurt van mijn woonplaats niet voorkomt.

Glanskop
Glanskop
Glanskop
Glanskop