Fotobalk Titelbalk

21 september 2016

Gisteravond tijdens het werk kreeg ik een whats-app waarin een vriend vroeg of ik de Rosse Waaierstaart al in mijn verzameling had. Deze soort is slechts een keer eerder in Nederland gezien en dat was in 2013 in Camperduin. Toendertijd was het er niet van gekomen, dus het antwoord was nee ! Ik opende snel Dutch Bird Alerts op mijn telefoon en zag dat deze ontploft was met meldingen. Op de Maasvlakte was hij gezien en er stonden mooie foto's op. Wat een toffe ontdekking en ook nog eens dichtbij huis.

Rosse Waaierstaart
Rosse Waaierstaart
Rosse Waaierstaart
Rosse Waaierstaart
Rosse Waaierstaart

Vanochtend dus al vroeg richting de Maasvlakte gereden. De plek was goed te vinden en er stonden al ruim 40 andere waarnemers. De vogel was in beeld maar zat achter twee rijen gaashekken. Een foto maken was dus onmogelijk. Nadat de vogel zich ruim twee en een half uur niet echt verplaatst had, besloot ik een rondje te gaan rijden in de hoop om een tevens gemelde Steppekiekendief te kunnen zien. Dit lukte niet en een half uur later reed ik weer langs de plek waar, toen ik weg ging, een hoop vogelaars gestaan hadden. Deze plek was echter verlaten. Dit moest betekenen dat de vogels verplaatst was.

Torenvalk
Torenvalk

Ik parkeerde snel en haaste mij richting menigte. Nog geen minuut later kroop de vogel vanuit de begroeing tevoorschijn en kon ik door het hek, een aantal foto's maken. Hij maakte er een heuse show van door zijn staart continue in zijn nek te leggen. Geweldig om deze mooie soort hier te kunnen zien. Eenmaal terug bij de auto trof ik nog een Torenvalk op het hekwerk. Op de terugweg naar huis ben ik vervolgens nog even langs Biert gereden waar volgens een medewaarnemer al langere tijd een Heilige Ibis moest zitten. Ook deze trof ik aan. Het was alleen jammer dat de eenden naast hem schrokken en opvlogen, waarna hij hetzelfde deed. Desondanks kon ik wel een mooie vluchtfoto maken.

Heilige Ibis
Heilige Ibis