Fotobalk Titelbalk

26 augustus 2019

Vandaag ben ik opzoek gegaan naar een 'vliegende deur'. De Zeearend stond al heel lang op mijn wensenlijstje maar wilde gewoon niet lukken. Ik had er wel eens één als stipje in een boom zien zitten, maar een foto zat er toen niet in.

Zeearend
Zeearend
Zeearend
Zeearend

Vandaag ging ik naar de Tongplaat in Dordrecht. Dit is een bekende plek voor Zeearenden. Onderweg naar de vogelhut, zag ik plotseling allemaal vogels opvliegen. Dit kan duiden op een roofvogel. Aangekomen bij de kijkhut trof ik vijf andere vogelaars en bleek dat er maar liefs drie Zeearenden in het gebied waren. Eén oudervogel zat ver weg in een boom op de plek waar ik hem jaren geleden als stip gezien had.

Zeearend
Zeearend
Zeearend
Zeearend

De andere oudervogel, een mannetje, had net een grote vis gevangen die hij aan dochterlief gegeven had. Zij zat deze heerlijk op te peuzelen. De afstand was best groot maar je kon goed zien dat het jong een stuk groter was dan haar vader. Ook opvallend was, dat het jong haar vader niet meer toeliet bij de vis. Ze joeg hem zelfs weg, het brutale nest.

Zeearend
Zeearend
Zeearend
Zeearend

Hierna nam ik het pontje richting de Biesbosch. Het was inmiddels bloedheet en veel vogels waren er niet meer te zien. Gelukkig kwam ik een groep met Boerenzwaluwen tegen die boven een water in de rietstengels hingen. Dit leverde een mooi plaatje op. Vervolgens zag ik iemand vanuit een auto naar een stukje bos staren. Hier bleek het nest van een IJsvogel te zitten. Bij het nest zag ik ze niet, maar een stukje verderop spotte ik zowel het mannetje als het vrouwtje.

Boerenzwaluw
IJsvogel
IJsvogel
IJsvogel

Onderweg terug naar de pont kwam ik nog een eenzame Holenduif tegen met een prachtige gloed in zijn nek. Al met al een geslaagde dag.

Holenduif
Holenduif