Fotobalk Titelbalk

6 augustus 2018

Sinds halverwege juli is in het Noord-Hollandse Slootweg een Sporenkievit aanwezig. Ik moet eerlijk toegeven dat ik eerst niet door had dat deze soort nog nooit in Nederland was gezien. Mede door de zomervakantie en het opruimen hierna, was het inmiddels begin augustus. Na een lange periode van mooi weer zat er een weersverandering aan te komen. Hierdoor keek ik nog eens op waarneming om te checken waar hij nou precies zat. Dit was het moment dat ik er achter kwam dat het beestje hier dus voor het eerst was.

Sporenkievit
Sporenkievit
Sporenkievit
Sporenkievit

Opeens kreeg ik het benauwd en besloot ik direct de eerst volgende gelegenheid aan te grijpen, om hem toch nog te kunnen zien. Na bijna 160 km in de auto, liep ik richting een groepje vogelaars dat aan de rand van een stuk akkerland stond. Het land had eerder onder water gestaan en dat had hem kennelijk wel aangesproken. De vogel bleek toevallig dichtbij te lopen waardoor ik een aantal leuke foto's kon maken. Toch nog gelukt.

Sporenkievit
Sporenkievit
Sporenkievit
Sporenkievit

Hierna door richting Den Helder. In de Balkzandpolder waren de dag ervoor een Terekruiter en een Poelruiter waargenomen. Eenmaal daar bleek alleen de Poelruiter in beeld te zijn. Door het warme weer waren er echter bijna geen foto's van hem te maken. Door de opstijgende lucht werd het plaatje vervormd. Met de verrekijker en door de scope kon ik hem echter goed zien. De foto's zijn dan ook pure bewijsplaatjes. Hopelijk kan ik snel mooiere foto's maken op een plekje dichterbij huis.

Poelruiter
Poelruiter
Poelruiter
Poelruiter

Hierna door naar de Schagerbrugpolder. Ook hier een onderwater gezet stuk akkerland voor de bollenkweek. Op deze plek werden al enige tijd een aantal Lachsternen gezien. Na enig speuren vond een medevogelaar twee Lachsternen op een soort zandbankje. De ene vogel was, gezien het bedelen, duidelijk een jong en werd ook gevoerd door de oudervogel.

Lachstern
Lachstern
Lachstern
Lachstern
Lachstern