Fotobalk Titelbalk

25 maart 2017

Het idee om eens een vogelschuilhut te huren speelde al langer in mijn gedachten. Vandaag was het zo ver. Samen met een vriend vertrok ik richting Rucphen. Onze keuze was gevallen op een schuilhut voor bosvogels. Deze hut had een grote drinkvijver en de hut zelf was ingegraven. In de hut was ruimte genoeg en de route er naar toe was prima te doen. Omdat we de hut via de voorzijde naderden, waren er bij binnenkomst heel even geen vogels te zien. Dit was echter van zeer korte duur. Al na een minuut of wat vertoonden de eerste soorten zich. We wisten gewoon niet waar we kijken moesten. De spiegelreflexcamera's klikten er lustig op los, en om beurten attendeerden we elkaar op nieuwe ontdekkingen.

Roodborst
Roodborst
Roodborst
Roodborst
Roodborst
Groenling
Groenling
Boomklever
Boomklever
Boomkruiper
Gaai
Gaai

Fotograferen in het bos vind ik altijd lastig. Om toch wat snellere sluitertijden te kunnen halen, moesten de ISO waarden noodgedwongen omhoog. Gelukkig begon later de zon te schijnen waardoor de omstandigheden beter werden. Ondanks de hoge ISO waarden kon ik toch een hoop leuke plaatjes schieten. Door de korte object afstanden hoefde ik bij het nabewerken, niet heel veel te croppen. Hierdoor valt de ruis wat minder op. Roodborst, Groenling, Boomklever, Boomkruiper en Gaai poseerden gewillig voor de camera.

Heggenmus
Heggenmus
Heggenmus
Winterkoning
Winterkoning
Koolmees
Koolmees
Pimpelmees
Merel
Merel
Merel
Rosse Woelmuis

Ook Heggemus, Winterkoning, Koolmees, Pimpelmees en Merel gingen vervolgens op de foto. De eerste minder algemene soort die langs kwam, was de Appelvink. In het verleden heb ik deze soort slechts een keer kunnen fotograferen. Ik was dan ook superblij toen deze prachtige vogel een bliksembezoek bracht aan de vijver. Na slechts enkele seconden vloog hij weer op. Gelukkig kon ik twee mooie foto's schieten. Ik denk dat hij gealarmeerd werd door ons enthousiasme. Een goede les om in het vervolg iets stiller te zijn.

Appelvink
Appelvink
Vink
Vink
Vink
Grote Bonte Specht
Grote Bonte Specht
Grote Bonte Specht
Grote Bonte Specht
Grote Bonte Specht
Grote Bonte Specht

Ook de gewone Vink en de Grote Bonte Specht lieten zich regelmatig zien. De tweede minder algemene soort van de dag, betrof een Kruisbek. Voor mij een nieuwe soort waar ik al vaker naar op zoek geweest was. Ook dit was weer een bliksembezoek. Ditmaal van ongeveer 20 seconden. Na vele uren turen, landde dit vrouwtje vanuit het niets naast de vijver. Ik riep zachtjes 'Kruisbek!' waarna de camera's onophoudelijk klikten. Wat een toffe soort. Eindelijk eens gezien en vol in beeld! Een fantastische afsluiting van een geweldige dag.

Kruisbek
Kruisbek
Kruisbek
Kruisbek
Kruisbek
Kruisbek
Kruisbek
Kruisbek