Fotobalk Titelbalk

12 februari 2017

Voor vandaag stond er een heuse rondtour op het programma. Ik had de avond ervoor een aantal locaties en soorten uitgezocht die ik graag wilde bezoeken. De eerste locatie was in de omgeving van Wijngaarden alwaar al meerdere dagen een Rode Wouw gezien was. Hij werd ook vandaag weer gemeld maar helaas kreeg ik hem niet te zien. De Kleine Zwanen die in grote getalen in de polder verbleven, waren gelukkig wel nog steeds aanwezig.

Kleine Zwaan
Kleine Zwaan

De volgende stop was Bleiswijk waar al langer een aantal Fraters verbleven. Ter plaatse duurde het even voor ze in beeld kwamen. Opeens zaten ze in een klein boompje aan de rand van een open stuk terrein om vervolgens de slootkant in te duiken. Gelukkig waren ze totaal niet schuw en kon ik van zeer dichtbij foto's maken. Ik ben zeer tevreden met het resultaat en de nieuwe soort.

Frater
Frater
Frater
Frater
Frater
Frater
Frater
Frater
Frater
Frater
Frater

Hierna ging de reis door naar het Bentwoud. Het Bentwoud is een nieuw natuur- en recreatiegebied in de Randstad, tussen Zoetermeer en Boskoop. In het Bentwoud verblijft sinds enige tijd een Ruigpootbuizerd. De Ruigpootbuizerd is te onderscheiden van de 'gewone' Buizerd doordat hij iets groter is, vaak 'bidt' en vaak een donkere buikvlek en donkere polsvlekken heeft. Ook de witte staart die vaak een brede donkere eindband heeft is een goed kenmerk. Na een aantal uren rondgelopen te hebben waarin er talloze 'gewone' Buizerd overvlogen, kwam hij toch ineens overvliegen. Weer een nieuwe soort voor mij en erg blij dat mijn geduld beloond werd.

Ruigpootbuizerd
Ruigpootbuizerd
Ruigpootbuizerd
Ruigpootbuizerd

Gedurende de tijd die ik op zoek was naar de Ruigpootbuizerd, vloog er heel wat moois in het rond. Zo vond ik het erg leuk om weer eens een goudhaantje te zien. Ik kon nog net een paar foto's maken voordat hij weer tussen de takken verdween. Torenvalken waren continue te zien en waren ook goed te benaderen tijdens het bidden. Helaas heb ik geen foto's kunnen maken van de diverse Blauwe Kiekendieven die vaak aanwezig waren. Wel nog een plaatje van een Buizerd en een Blauwe Reiger.

Goudhaan
Goudhaan
Torenvalk
Torenvalk
Buizerd
Blauwe Reiger

Hierna stond eigenlijk het strand van Scheveningen op het programma waar Kleine en Grote Burgemeester gemeld waren. Omdat de zon echter doorbrak en ik relatief dichtbij Noordwijk zat, besloot ik toch ook maar even bij de Siberische Taling te gaan kijken. Ik wist dat de afstand groot was en dat de foto's waarschijnlijk bagger zouden worden. Echter komt het niet zo vaak voor dat zo'n zeldzaam eendje relatief in de buurt zit. Zoals gezegd zijn het niet mijn mooiste foto's maar zijn het wel twee bewijsplaatjes van wederom een nieuwe soort. Al met al een heerlijk dagje met een hoop leuke en nieuwe soorten!

Siberische Taling
Siberische Taling